Naturalnym źródłem witaminy K są zielone warzywa np. jarmuż, sałata rzymska, brokuły, kapusta, szpinak i natka pietruszki. W tych właśnie produktach znajdziemy jej najwięcej, mniejsze zaś ilości znajdują się również w olejach roślinnych, orzechach bądź wątrobie wołowej. Produkty zbożowe, mleko i owoce są jej prawie pozbawione. W przypadku niedoboru witaminy K warto wprowadzić do diety więcej warzyw zielonych.

Jej braki bowiem powodują wolne gojenie się ran, wewnętrzne i zewnętrzne krwotoki oraz skazę krwotoczną u noworodków. Duże znaczenie ma w procesie mineralizacji kości, a więc niedobór witaminy K może być przyczyną ich łamliwości i kruchości, co w starszym wieku jest dużym zagrożeniem prowadzącym do osteoporozy. Udowodniono również, że przy zmniejszonej ilości witaminy K w organizmie występuje większe ryzyko powstawania chorób nowotworowych. Przede wszystkim jednak witamina K współtworzy protrombiny i inne składniki, które są odpowiedzialne za krzepliwość krwi. Ich niedobory są powodem słabego i wolnego krzepnięcia krwi.

szkoła masażu Warszawa www.polandmuaythai2014.eu thea