Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witamina C i witaminy z grupy B zawarte w produktach pokarmowych łatwo ulegają zniszczeniu podczas przetwarzania i termicznej obróbki. Witamina C znajduje się w owocach i warzywach, które najlepiej spożywać na surowo, by umniejszyć straty cennego składnika.

Doskonale wpływa na zwalczanie przeziębień i infekcji organizmu, pomaga w przyswajaniu żelaza i syntezie hemoglobiny, wzmacnia ogólną odporność organizmu. Wszystkie witaminy z grupy B są również rozpuszczalne w wodzie.

Tiamina wspomaga system nerwowy człowieka, ryboflawina uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi dotleniając wszystkie komórki, niacyna jest ważna dla funkcjonowania mózgu człowieka, kwas pantotenowy pomaga w bólach migrenowych, pirydoksyna poprawia ogólne samopoczucie, biotyna ma znaczenie w produkcji glukozy, kwas foliowy zapobiega chorobom wrodzonym a kobalamina odpowiada za zdrowy układ nerwowy i tworzy materiał genetyczny. Witaminy z grupy B występują w drożdżach, wątrobach, ziarnach, produktach z mąki pełnoziarnistej.

http://www.stomatologiasorriso.pl/protetyka.html www.mobiledev.pl