Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu

Zaletą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jest odkładanie się ich w organizmie człowieka. Magazynując się w tkance tłuszczowej i w wątrobie są gwarantem tego, że nie nastąpi awitaminoza.

Każde objawy braku witamin należy szybko eliminować poprzez wyrównanie niedoborów. Nie powinno się również doprowadzić do przedawkowania, które jest bardzo szkodliwe.

Stosując zróżnicowaną, lecz dobrze zbilansowaną dietę można z powodzeniem zachować stan równowagi witaminowej. Rozpuszczalne w tłuszczach są zaledwie cztery witaminy niezbędne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania.

Jest to witamina A pochodzenia zwierzęcego w postaci retinolu, w którą obfitują ryby morskie oraz pochodzenia roślinnego w formie beta-karotenu występującego w żółtych, czerwonych i pomarańczowych owocach i warzywach. Kolejna to witamina D znajdująca się w morskich rybach i tranie.

Następną rozpuszczalną w tłuszczu jest witamina E, która jest w olejach, orzechach, maśle, jajkach i zielonolistnych warzywach oraz witamina K, którą można znaleźć w skórkach owoców i zielonych warzywach.