Naturalne źródła witamin

Dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminy i minerały jest uzależnione od wieku, płci i charakteru aktywności. Nie ulega jednak wątpliwości, że wszyscy powinniśmy zadbać o dobrze zbilansowaną dietę, która zapewni nam wszystkie potrzebne składniki. W trudnym okresie jesiennym lub na wiosnę, czasami trudno jest włączyć do posiłków świeże warzywa i owoce będące głównym źródłem witamin. Wtedy można uzupełnić wszelkie niedobory poprzez suplementację. Należy to jednak robić z rozmysłem i w porozumieniu z lekarzem.

Niezbędne dla organizmu witaminy znajdziemy w produktach wykorzystywanych każdego dnia do przyrządzania posiłków. Witamin z grupy B szukajmy więc w produktach zbożowych z grubego przemiału, mięsie, rybach, owocach, warzywach i drożdżach. Potrzebną dla naszych kości witaminę D dostarczą np. żółtka jajek i morskie ryby. Natomiast nabiał, zielone i pomarańczowe warzywa i owoce zapewnią nam porcję witaminy A.

Spożywane na surowo owoce i warzywa są najbogatszym źródłem witaminy C.