Gdzie szukać witaminy C?

Z całą pewnością w świeżych owocach i warzywach, dopiero później w produktach kupowanych w aptekach. Codzienna dieta powinna zawierać zrównoważone ilości wszystkich potrzebnych organizmowi witamin i minerałów. W postaci naturalnej kwas askorbinowy znajduje się w czarnych porzeczkach, owocach dzikiej róży, truskawkach, pomidorach, jabłkach, kiwi bądź owocach cytrusowych.

Dobrze jeść do posiłków owoce rodzime, zwłaszcza w sezonie, bo wtedy są najwartościowsze. Można również przyrządzać z nich soki, choć wówczas po obróbce mogą mieć nieco mniej witamin. Dużo witaminy C jest także w warzywach np.

zielonej pietruszce, papryce, kalafiorach, brokułach, szpinaku i w kapuście kiszonej. Witamina C jest jedną z najpotrzebniejszych organizmowi człowieka. W sytuacjach zagrożenia infekcjami jest bardzo pomocna, bo choroba nie pojawia się wcale lub przebiega bardzo łagodnie.

Przyjmowanie odpowiednich dawek wzmacnia naczynia krwionośne, błony śluzowe i poprawia ogólną odporność organizmu.

analizator składu ciała diagnostyka chorób nerwu wzrokowego